ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ

 

1.  Εφαρμογές Γεωπληροφορικής και Γ.Σ.Π.

Διδάσκοντες:      Καθ. Κ. Κουτσόπουλος
                               Δρ. Θωμάς Χατζηχρήστος

Γενική Περιγραφή: Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών είναι μια επιστημονική περιοχή η οποία έχει γνωρίσει σημαντική εξέλιξη και παράλληλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής την τελευταία εικοσαετία. Περιλαμβάνει μία εντυπωσιακή πλέον σειρά μεθόδων και τεχνικών, γενικευμένων και εξειδικευμένων, για την επεξεργασία, ανάλυση και παρουσίαση γεωγραφικών δεδομένων σε περιβάλλον Η/Υ. Με αυτήν την έννοια, η κατανόηση των χαρακτηριστικών, η παρουσίαση των δυνατοτήτων και η εμπεριστατωμένη αξιοποίηση τους στα πλαίσια της διαδικασίας του σχεδιασμού, συνιστά ένα αναπόσπαστο κομμάτι όσων εκπαιδεύονται στο χώρο της Γεωπληροφορικής.

Η κλασσική προσέγγιση κατά την αντιμετώπιση ενός προβλήματος με τη βοήθεια των Γ.Σ.Π. περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

  • Την εισαγωγή των δεδομένων
  • Την επεξεργασία τους
  • Την ανάλυση και
  • Την παρουσίασή τους

Σκοπός: Το μάθημα, «Εφαρμογές Γεωπληροφορικής – Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών», έχει σαν στόχο την παρουσίαση των αυξημένων δυνατοτήτων αντιμετώπισης προβλημάτων σχεδιασμού και ανάλυσης χώρου, που προκύπτουν από την αξιοποίηση της Τεχνολογίας των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (Γ.Σ.Π.). Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσονται και εφαρμόζονται οι βασικές μέθοδοι και τεχνικές εισαγωγής, διαχείρισης και παρουσίασης χωρικών και περιγραφικών δεδομένων σε περιβάλλον Γ.Σ.Π..

Βοηθήματα: Σημειώσεις
 

2.  Πληροφοριακά Συστήματα και Διαχείριση Περιβάλλοντος

Διδάσκοντες:    Καθ. Κ. Κουτσόπουλος,
                             Δρ. Θωμάς Χατζηχρήστος
                             Αθ Δάρρα

Γενική Περιγραφή: Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (Γ.Σ.Π.) είναι μια επιστημονική περιοχή η οποία έχει γνωρίσει σημαντική εξέλιξη και παράλληλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής την τελευταία εικοσαετία. Περιλαμβάνει μία εντυπωσιακή πλέον σειρά μεθόδων και τεχνικών, γενικευμένων και εξειδικευμένων, για την επεξεργασία, ανάλυση και παρουσίαση γεωγραφικών δεδομένων σε περιβάλλον Η/Υ. Με αυτήν την έννοια, η κατανόηση των χαρακτηριστικών, η παρουσίαση των δυνατοτήτων και η εμπεριστατωμένη αξιοποίηση τους στα πλαίσια της διαδικασίας του σχεδιασμού, συνιστά ένα αναπόσπαστο κομμάτι όσων ασχολούνται με θέματα διαχείριση και σχεδιασμού είτε του φυσικού είτε του δομημένου περιβάλλοντος.

Σκοπός: Το μάθημα, «Πληροφοριακά Συστήματα και Διαχείριση Περιβάλλοντος», έχει ως στόχο την παρουσίαση των αυξημένων δυνατοτήτων αντιμετώπισης προβλημάτων διαχείρισης και σχεδιασμού του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, που προκύπτουν από την αξιοποίηση της Τεχνολογίας των Γ.Σ.Π.. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσονται και εφαρμόζονται οι βασικές μέθοδοι και τεχνικές εισαγωγής, διαχείρισης και παρουσίασης χωρικών και περιγραφικών δεδομένων σε περιβάλλον Γ.Σ.Π.. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι σπουδαστές θα εκπονήσουν θέματα τα οποία θα παρουσιαστούν με την ολοκλήρωση του εξαμήνου. Ειδικότερα, η παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος θα δώσει τις ακόλουθες δυνατότητες στους σπουδαστές:

  • 1.     Να γνωρίσουν τις βασικές έννοιες και τα χαρακτηριστικά των Γ.Σ.Π.
  • 2.     Να αποκτήσουν βασικές ικανότητες αντιμετώπισης προβλημάτων σχεδιασμού
  • 3.     Να εφαρμόσουν τις επιμέρους μεθόδους και τεχνικές σε πραγματικά προβλήματα
  • 4.     Να αποκτήσουν ευχέρεια στη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού Γ.Σ.Π.
  • 5.     Να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα της διαδικασίας της γεωγραφικής ανάλυσης
  • 6.     Να έχουν ενεργή συμμετοχή σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων

Βοηθήματα: Σημειώσεις
 

3. Πολεοδομικός και Χωροταξικός Σχεδιασμός με Γ.Σ.Π.

Διδάσκοντες:           Καθ. Κ.  Κουτσόπουλος,
                                 Δρ. Θωμάς Χατζηχρήστος

Σκοπός: Το μάθημα «Εφαρμογές Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού» έχει σαν στόχο την παρουσίαση των αυξημένων δυνατοτήτων αντιμετώπισης προβλημάτων Σχεδιασμού και Ανάλυσης του χώρου που προκύπτουν από την αξιοποίηση της τεχνολογίας των Γ.Σ.Π.. Πιο συγκεκριμένα οι σπουδαστές θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία των Γ.Σ.Π. ως τμήμα ενός Συστήματος Υποστήριξης Χωρικών Αποφάσεων (ΣΥΧΑ), στην εκπόνηση εφαρμογής με πραγματικά δεδομένα. Έμφαση αποδίδεται στην αξιοποίηση εκείνων των κατάλληλων μεθόδων και τεχνικών που καθιστούν τα Γ.Σ.Π. ολοκληρωμένα ΣΥΧΑ. Η παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος θα δώσει στους σπουδαστές τις ακόλουθες δυνατότητες:

  • 1. Να αποκτήσουν βασικές ικανότητες αντιμετώπισης προβλημάτων σχεδιασμού
  • 2. Να εφαρμόσουν τα εγγενή εργαλεία ανάλυσης των Γ.Σ.Π. σε πραγματικά προβλήματα
  • 3. Να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης
  • 4. Να αξιοποιήσουν τα εργαλεία των Γ.Σ.Π. σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων
  • 5. Να οριοθετήσουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των Γ.Σ.Π. σε πραγματικά προβλήματα

Βοηθήματα: Σημειώσεις
 

4. Μεθοδολογίες Αναπτυξιακών Σχεδιασμών και Περιβάλλον

Διδάσκοντες:                      Καθ. Κ. Κουτσόπουλος,
                                               Αθ. Δάρρα

Σκοπός: Στο μάθημα αυτό αναπτύσσονται οι μεθοδολογίες των διαφόρων μορφών αναπτυξιακού σχεδιασμού, ανάλογα με τις επιστημολογικές τους παραδοχές, τους στόχους και το περιεχόμενό τους. Βασική επιδίωξη θα είναι να καταδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο η μεθοδολογία συναρτάται με τους στόχους και τις ιδεολογικές επιλογές του σχεδιασμού, ιδιαίτερα σε σχέση με το περιβάλλον. Θα δοθεί επίσης έμφαση στην επιτυχή ή ατυχή προσαρμογή των εναλλακτικών μεθοδολογιών στην πράξη.

Βοηθήματα: Σημειώσεις
 


Παρατηρήσεις για την σελίδα
 

Copyright © 1999-2003