1.

 

 

Ø     Είναι ένα βιβλίο πρακτικής εξάσκησης, επομένως, περιέχει περιληπτικά ορισμένα μόνο κείμενα που αναφέρονται στις γενικές έννοιες των Γ.Σ.Π. Αντίθετα, αποτελεί έναν οδηγό εφαρμογής των διαφόρων λειτουργιών του ArcGIS, για την εμπέδωση των οποίων υπάρχει μια σειρά ασκήσεων τις οποίες ο αναγνώστης καλείται να επιλύσει οδηγούμενος βήμα προς βήμα με μία σειρά εικονογραφημένων υποδείξεων.

Ø     Όλα τα δεδομένα και οι ασκήσεις που περιέχει αναφέρονται στον Ελλαδικό χώρο, αφορούν προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και στοχεύουν την ελληνική πραγματικότητα (π.χ. τα Ελληνικά Προβολικά Συστήματα).

Ø     Καλύπτει τις ανάγκες τόσο των χρηστών που απλώς επιθυμούν να κατανοήσουν πλήρως, μέσα από απλά και καλά σχεδιασμένα βήματα, το νέο αυτό εργαλείο (ArcGIS), όσο και αυτούς που επιθυμούν να προχωρήσουν σε κάποιο βάθος την ενασχόλησή τους με τα Γ.Σ.Π., με τη βοήθεια περισσότερο εξειδικευμένων λειτουργιών και εφαρμογών, οι οποίες παρουσιάζονται κυρίως στο κεφάλαιο 6.

 

 

2.

 

 

Καθένα από τα τρία μέρη, αλλά και το σύνολο του βιβλίου, στοχεύουν στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών, όπως:

q       Το πρώτο μέρος θα βοηθήσει όσους αποτελούν μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων να αντιληφθούν τις δυνατότητες και τα βασικά στοιχεία των Γ.Σ.Π., χωρίς να χρειαστεί να εντρυφήσουν σε τεχνικές λεπτομέρειες.

q      Το δεύτερο μέρος θα βοηθήσει όσους θέλουν να γίνουν χρήστες των Γ.Σ.Π. (Σπουδαστές, Μελετητές κ.ά.) να κατανοήσουν πλήρως το εργαλείο αυτό, αφού διαπραγματεύεται αναλυτικά όλα τα αναγκαία βήματα για τη σωστή εφαρμογή τους.

q      Το τρίτο μέρος θα βοηθήσει όσους είναι μονοδιάστατα χρήστες των Γ.Σ.Π., δηλαδή μπορούν με άνεση να συνθέτουν πολύπλοκα ψηφιακά προϊόντα, χωρίς όμως να έχουν μια τεκμηριωμένη γνώση της χωρικής ανάλυσης που απαιτείται για τη δημιουργία τους, κάτι που προσφέρει με ένα σφαιρικό, έστω και περιορισμένο τρόπο, το τελευταίο μέρος του βιβλίου.

q      Τέλος, το βιβλίο σαν σύνολο θεωρούμε ότι αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα της βιβλιοθήκης όλων όσων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαχειρίζονται, αναλύουν ή σχεδιάζουν με τη χρήση χωρικών δεδομένων.

 

3.

 

 

 

Το βιβλίο αυτό είναι καθαρά εκπαιδευτικό και απευθύνεται σε σπουδαστές που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη Γεωγραφία και Ανάλυση Χώρου. Αποτελείται από τρία μέρη το καθένα από τα οποία στοχεύει στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών των σπουδαστών.

  • Το πρώτο μέρος παρουσιάζει τα βασικά ενδιαφέροντα της Ανθρωπογεωγραφίας και συγκεκριμένα τα τρία βασικά στοιχεία της: τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τα διαθέσιμα. Επομένως γίνεται αναλυτική παράθεση και εξέταση των τριών αυτών περιοχών, πάντα όμως από τη χωρική τους σκοπιά.
  • Το δεύτερο μέρος στοχεύει στη δημιουργία ενός μεθοδολογικού πλαισίου που να λειτουργεί σαν υπόβαθρο για μια γεωγραφική μελέτη, η οποία με τη σειρά της να επιτρέπει την εφαρμογή αυτής της μεθοδολογίας στην εξέταση των προβλημάτων του χώρου.
  • Το τρίτο μέρος παρουσιάζει μια σειρά από τεχνικές και μεθόδους, από τις πιο απλές στις πιο εξελιγμένες, που καταλήγουν σε σύνθετες μεθόδους πολυμεταβλητών. Επίσης, παρουσιάζεται η πολύ σημαντική κανονιστική τεχνική των χωροθετήσεων-κατανομών

 


Παρατηρήσεις για την σελίδα
 

Copyright © 1999-2003