Google Search this site

Σκοπός και στόχοι του μαθήματος

geoid

Το μάθημα « Εισαγωγή στο Γήινο Πεδίο Βαρύτητας » επιχειρεί να καλύψει το μέρος εκείνο από το ευρύ γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής Γεωδαισίας, που αφορά τις βασικές αρχές και μεθόδους μέτρησης του γήινου πεδίου βαρύτητας και ειδικότερα του γεωειδούς που χρησιμεύει ως μια επιφάνεια αναφοράς για τον προσδιορισμό των υψομέτρων. Η γνώση των υψομέτρων του γεωειδούς με υψηλή ακρίβεια αποκτά σήμερα ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι καθιστά πρακτικά εφικτό, σε πολλές περιπτώσεις, τον μετασχηματισμό των γεωμετρικών υψομέτρων που παρέχει το GPS σε υψόμετρα πάνω από τη μέση στάθμη θάλασσας (δηλ. το γεωειδές), χωρίς την ανάγκη των χρονοβόρων και υψηλού κόστους των παραδοσιακών τεχνικών χωροστάθμησης. Κατά συνέπεια, η ύλη του μαθήματος δίνει έμφαση στις μεθοδολογίες και στα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απαιτήσεων υπολογισμού του γεωειδούς και εξειδικεύει θέματα και τεχνικές που διδάσκονται σε άλλα μαθήματα (π.χ. Στοιχεία Επεξεργασίας Σημάτων, Γεωδαισία V) ή προετοιμάζει τους σπουδαστές για την εμβάθυνση σε θέματα που άπτονται των Γεωφυσικών Διασκοπήσεων και της Βαρυτημετρίας (μάθημα που διδάσκεται στο 8ο Εξάμηνο).

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι σπουδαστές θα αποκτήσουν μια βασική κατανόηση της θεωρίας, των προηγμένων μεθόδων και των εφαρμογών της σύγχρονης φυσικής γεωδαισίας και της χρήσης των μετρήσεων του γήινου πεδίου βαρύτητας.

Το μάθημα δίνει έμφαση στη πρακτική και θεωρητική κατάρτηση στις κυριότερες εφαρμογές της φυσικής γεωδαισίας στα προαναφερόμενα προβλήματα. Για κάθε θέμα, η ανάπτυξη θα προχωρήσει από τις βασικές αρχές (θεωρία) μέσω της μεθοδολογίας και της ερμηνείας των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων, στις αντιπροσωπευτικές εφαρμογές. Ως εκ τούτου, η υλοποίηση των στόχων του μαθήματος βασίζεται σε συναφείς διαλέξεις, εργαστηριακές ασκήσεις και πρακτικές εργασίες, ασκήσεις πεδίου και σύντομες τεχνικές εκθέσεις από τη μελέτη αντιπροσωπευτικών εφαρμογών (Case studies) από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.