Διδακτικό περιεχόμενο

Ενότητες (Βδομάδες): 1_2_3_ 4_5_6_ 7_8_9_ 10_11_12

Ενότητα 7
Αναφορά τις κυρίες μεθόδους προσδιορισμού του γεωειδούς. Οι εξισώσεις του Stokes και Vening Meinesz. Βαρυτημετρικός προσδιορισμός του (απόλυτου) γεωειδούς με τη μέθοδο του Stokes. Άστρο-γεωδαιτικός προσδιορισμός του (σχετικού) γεωειδούς. Λύσεις συνδυασμένων μεθόδων βαρυμετρικού και άστρο-γεωδαιτικού προσδιορισμού του γεωειδούς. Η τεχνική του διακριτού μετασχηματισμού Fourier (FFT) σε σφαιρική προσέγγιση σε 2- και 3-διαστάσεις. Σφάλματα στον προσδιορισμό του γεωειδούς.
   
Ενότητα 8
Υψόμετρα και βαρύτητα – Γεωδυναμικοί αριθμοί, ορθομετρικά, δυναμικά και κανονικά υψόμετρα (το “σχεδόν-γεωειδές”/quasi-geoid και το τελουροειδές), υψόμετρα βασισμένα στην κανονική βαρύτητα. Ορθομετρικές διορθώσεις στις μετρήσεις υψομετρικής χωροστάθμησης, διορθώσεις για τις αποκλίσεις της κατακορύφου στις τοπογραφικές παρατηρήσεις και χρήση του γεωειδούς στις απαιτούμενες αναγωγές. Υβριδικές μέθοδοι προσδιορισμού του τοπικού γεωειδούς από ανωμαλίες βαρύτητας, παγκόσμια μοντέλα σφαιρικών αρμονικών, ορθομετρικά υψόμετρα/ψηφιακά μοντέλα εδάφους και μετρήσεις GPS. Προσδιορισμός ορθομετρικών υψομέτρων από GPS
.
   
Ενότητα 9
Στατιστική περιγραφή και πρόγνωση του γήινου πεδίου βαρύτητας. Αναλυτικά (παραμετρικά ή μέσω μετασχηματισμών) μοντέλα του γεωειδούς σε τοπικό επίπεδο από GPS και μετρήσεις υψομετρικής χωροστάθμησης. Παράγοντες που επιδρούν στην ακρίβεια τέτοιων μοντέλων. Κυριότερες μέθοδοι αναλυτικής περιγραφής του τοπικού γεωειδούς και των ανωμαλιών βαρύτητας – IDW (inverse distance weighting), Krigging, Σημειακή Προσαρμογή (Collocation), χαρακτηριστικές ιδιότητες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους. Μοντέλα βέλτιστης συνόρθωσης ορθομετρικών υψομέτρων, υψομέτρων του γεωειδούς και γεωμετρικών υψομέτρων.
   
Προηγούμενες ενότητες Προηγούμενες ενότητες      |       Επόμενες ενότητες Επόμενες ενότητες