ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΓΕΩΔΑΙΣΙΑΣ


ΓΕΩΔΑΙΣΙΑΣ
Δείγματα και Παραδείγματα

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

by D. Delikaraoglou

 

Αλλαγή ... με ελληνικό χρώμα σε κορυφαίες θέσεις της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής



Στις 8 Ιουλίου 2011, στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (General Assembly of the International Union of Geodesy and Geophysics) στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας (28/6 με 7/7/2011), έγινε μια σημαντική αλλαγή 'φρουράς' στην Διεθνή Ένωση Γεωδαισίας (International Geodetic Association, IAG). O προηγούμενος Πρόεδρος της Διεθνούς Γεωδαιτικής Ένωσης Καθ. Μιχάλης Σιδέρης, παλαιός απόφοιτος της ΣΑΤΜ του ΕΜΠ, ο οποίος διατελεί σήμερα καθηγητής στη Σχολή Γεωματικής (Department of Geomatics Engineering) του Πανεπιστημίου του Calgary, στην πολιτεία της Alberta του Καναδά, μετά από μια επιτυχημένη τετραετή θητεία (2007-2011), παρέδωσε τα ηνία στον ελληνικής καταγωγής Καθ. Chris Rizos, τον Πρόεδρο της Σχολής Τοπογραφίας και Συστημάτων Χωρικών Πληροφοριών του Πανεπιστημίου της Νέας Ουαλίας (School of Surveying & Spatial Information Systems, University of New South Wales), στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας.

Ο καθ. Μ. Σιδέρης, εκπροσωπόντας τον Καναδά, εκλέχθηκε στη θέση του Αντιπροέδρου της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής. Το πλήρες κείμενο των θέσεων και προθέσεων του καθ. Σιδέρη για την προώθηση των στόχων της IAG και IUGG κατά την επερχόμενης θητείας του (2011-2015) είναι προσβάσιμο εδώ: M. Sideris IAG/IUGG Position Statement

Με τη σειρά του, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, ο καθ. C. Rizos, απευθυνόμενος σε ένα μεγάλο ακροατήριο από γεωδαίτες Μηχανικούς, στην εναρκτήρια ομιλία του που ήταν εναρμονισμένη με το γενικό θέμα της Συνδιάσκεψης 'Η Γη στα άκρα: Επιστήμη για ένα βιώσιμο πλανήτη (Earth on Edge: Science for a Sustainable Planet)' τόνισε για τη σημασία της Γεωδαισίας και το ρόλο της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας:

" ... H Διεθνής Ένωση Γεωδαισίας προάγει και συντονίζει τις εξελίξεις για τη χρήση της Γεωδαισίας σε ένα όλο και πιο ευρύ φάσμα γεωεπιστημονικών εφαρμογών, παρέχοντας συστήματα αναφοράς και ζωτικής σημασίας υπηρεσίες που χρησιμοποιούν διαστημικές τεχνολογίες και συστήματα για την παρατήρηση της Γης. Η Γεωδαισία ανθεί καθώς η κοινωνία βασίζεται όλο και περισσότερο σε γεωχωρικές τεχνολογίες, πληροφορίες και υπηρεσίες σε παγκόσμια κλίμακα για τη συστηματικότερη παρακολούθηση και την πληρέστερη κακατανόηση της δυναμικής του κόσμου μας.

H Διεθνής Ένωση Γεωδαισίας είναι στην πρώτη γραμμή διεξαγωγής των μετρήσεων για τις σημαντικές αλλαγές στη δυναμική συμπεριφορά της Γης και το περιβάλλον της και έχει δημιουργήσει το Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα Παρατήρησης (Global Geodetic Observing System, GGOS) προκειμένου να βοηθήσει στην ενοποίηση σειράς γεωδαιτικών υπηρεσιών, και στην παροχή υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας συνοπτικών δεδομένων για την παρακολούθηση του 'Συστήματος Γη'.

Η Γεωδαισία χρειάζεται να εξελιχθεί περαιτέρω για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ολοένα και πιο εξελιγμένων καταναλωτών των γεωδαιτικών προϊόντων και υπηρεσιών και η Διεθνής Ένωση Γεωδαισίας οφείλει να συνεχίσει να ηγείται παγκοσμίως στην προώθηση της γεωδαισίας. Το Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα Παρατήρησης είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι εξαιρετικές ικανότητες της σύγχρονης γεωδαισίας για τη μέτρηση και των πλέον ανεπαίσθητων ενδείξεων, στις τέσσερεις διαστάσεις, των κλιματικών αλλαγών και των γεωφυσικών κινδύνων μέσω μεθόδων υψηλής ακρίβειας εντοπισμού σημείων στη γήινη επιφάνεια και των μεταβολών της γεωμετρίας της Γης και του βαρυτικού πεδίου της.

Η ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ, ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ..."


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του καθ. Ρίζου είναι προσβάσιμο εδώ: C. Rizos IAG Speech

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ