Διπλωματική Εργασία Ηλία Γαβανά
 

3D ΓΣΠ Μοντέλα Κτηματολογικής Καταγραφής -
Διεθνής Εμπειρία και Δυνατότητα Εφαρμογής στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Η μελέτη της διπλωματικής εργασίας εστιάζει στην έρευνα των επιστημόνων ανά τον κόσμο και ασχολείται με:

  • Ποια 3D τοπολογικά μοντέλα για διαχείριση χωρικών πληροφοριών υπάρχουν, τι κοινά έχουν και πού διαφέρουν.
  • Ποια από αυτά τα μοντέλα έχουν εφαρμοστεί, σε ποιες χώρες και υπό ποιες συνθήκες.
  • Ποια συστήματα κτηματολογικής καταγραφής μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα υποτιθέμενο 3D Κτηματολόγιο και τι λογισμικά υπάρχουν για τη γραφική απεικόνιση των δεδομένων.
  • Μπορεί κάποιο μοντέλο 3D Κτηματολογικής καταγραφής να εφαρμοστεί στην Ελλάδα; Αν ναι, ποιο είναι αυτό και με ποιο τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί; Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο; Ποιες είναι εκείνες οι αλλαγές -νομικές και άλλες- οι οποίες θα καταστήσουν λειτουργικό το μοντέλο αυτό;

Κατόπιν, παρατίθενται οι ορισμοί βασικών εννοιών σχετικά με τα μοντέλα, εστιάζοντας στα μοντέλα ΓΣΠ .
Αναλύονται, κρίνονται και συγκρίνονται τα μοντέλα ΓΣΠ για 3D αντικείμενα, που έχουν παρουσιάσει οι ερευνητές ανά τον κόσμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα του Oosterom και άλλων (2002) η οποία συνδυάζει τοπολογικό και γεωμετρικό μοντέλο για την αναπαράσταση 3D αντικειμένων.
Στη συνέχεια αναλύονται τα βασικά τοπολογικά μοντέλα χωρικών σχέσεων μεταξύ των αντικειμένων. Τα μοντέλα αυτά οριοθετούν τις σχέσεις μεταξύ 3D αντικειμένων που είναι η βάση για τη δημιουργία των 3D τοπολογικών μοντέλων.
Γίνεται έρευνα σε βάθος σε τρεις βασικές πτυχές του 3D Κτηματολογίου. Τα συστήματα Κτηματολογικής καταγραφής, την επιφάνεια αναφοράς, τη Γραφική Απεικόνιση των ιδιοκτησιών σε ένα 3D Κτηματολόγιο και τα μέσα (Λογισμικά Απεικόνισης) που χρησιμοποιούμε για την πραγματοποίηση αυτής.
Παρουσιάζεται η Διεθνής εμπειρία στο 3D Κτηματολόγιο. Ειδικότερα οι προσπάθειες εφαρμογής σε Νορβηγία, Σουηδία και Ισραήλ που επικεντρώθηκαν σε νομικές αλλαγές για τη θεμελίωση ενός 3DΚτηματολογίου, αλλά και τις εφαρμογές 3D ΓΣΠ μοντέλων στις πόλεις Hong-Kong, Darmstadt και Βιέννη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Ολλανδίας, όπου η έρευνα για το 3DΚτηματολόγιο είναι πιο ολοκληρωμένη.
Αναφέρεται η νομοθεσία που διέπει το Εθνικό Κτηματολόγιο και οι περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή ενός 3D Κτηματολογίου. Επίσης αναλύεται το μοντέλο του Εθνικού Κτηματολογίου και παρουσιάζεται ο λογικός και φυσικός σχεδιασμός του.
Τέλος, διερευνάται η δυνατότητα εφαρμογής ενός 3D μοντέλου στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Τροποποιείται η δομή και τα δεδομένα του Εθνικού Κτηματολογίου έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής και 3D αντικειμένων. Προτείνονται αλλαγές στους νόμους που διέπουν το Εθνικό Κτηματολόγιο και συστήνουμε την εισαγωγή της νέας έννοιας "3D ιδιοκτησία". Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι οι λιγότερες δυνατές, έτσι ώστε η εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου να είναι εφικτή στο άμεσο μέλλον.


Κτηματολόγιο - Κτηματολόγιο & Σ.Π.Γ. - Αξίες Ακινήτων & Διαχείριση Γης - Προπτυχιακές Διπλ.Εργασίες

Εκτιμήσεις Αξιών Ακινήτων & Διαχείριση Γης (ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ) - Μεταπτυχιακές Διπλ.Εργασίες - Σεμινάρια

Τελευταία ενημέρωση: 27.05.2008