Διπλωματική Εργασία Θεόδωρου Παναγιωτόπουλου
 

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

Αντικείμενο της μελέτης αυτής αποτελεί η εξέταση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος στο χώρο των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Ελλάδα αλλά και σε σύγκριση με το αντίστοιχο στο εξωτερικό, καθώς και η εξέλιξη διαχρονικά από το 1954 έως σήμερα, του ελαχίστου ποσού συμβάσεως που καθιστά υποχρεωτική την παράσταση δικηγόρων κατά την μεταβίβαση ακινήτων με την οικονομική επιβάρυνση που αυτή συνεπάγεται.
Εισαγωγικά παρατίθενται στοιχεία από το Ελληνικό Εμπράγματο Δίκαιο το οποίο καθορίζει νομικά τα περί δικαιοπραξιών των ακινήτων.
Τα είδη δικαιωμάτων που παράγονται ή τροποποιούνται μέσω των δικαιοπραξιών, καθώς και την έννοια αυτών.
Παρατίθενται επίσης στοιχεία που αφορούν τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Στη συνέχεια δίνεται μια εικόνα του ρόλου που διαδραματίζει κατά τις διαδικασίες αυτές ο Συμβολαιογράφος και ο Δικηγόρος στις δικαιοπραξίες που πραγματοποιούνται εντός της Ελληνικής Επικράτειας, των οποίων άλλωστε η συμβολή είναι νομικά επιβεβλημένη, καθώς και οι αμοιβές τις οποίες αυτοί εισπράττουν.
Ακολουθεί η παράθεση στοιχείων που αφορούν διεκπεραίωση αντίστοιχων διαδικασιών και του ισχύοντος νομικού καθεστώτος που αφορούν το θέμα, σε χώρες της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αναζητήθηκαν και βρέθηκαν μέσω επικοινωνίας με Ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού, καθώς και με νομικές εταιρίες και πρεσβείες της αλλοδαπής στην Ελλάδα.
Στα κεφάλαια που ακολουθούν εξετάζεται το ιστορικό της υποχρεωτικής παρουσίας Δικηγόρου κατά τις δικαιοπραξίες στην Ελλάδα από το 1954 οπότε και αυτή θεσπίστηκε επίσημα, καθώς και τα ελάχιστα απαιτούμενα ποσά συμβάσεων τα οποία την καθιστούν υποχρεωτική, γίνεται μέσω της εκμετάλλευσης στατιστικών στοιχείων, μια προσέγγιση οικονομικής ανάλυσης των μεγεθών και των επιβαρύνσεων που προκύπτουν στο τελικό κόστος μιας μεταβίβασης, με χρήση ενός οικονομικού μοντέλου αποτελούμενο από κάποια χαρακτηριστικά ακίνητα, που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, καθώς και δημιουργία γραφικών παραστάσεων που αναδεικνύουν το πρόβλημα των αδικαιολόγητα χαμηλών ορίων.
Στα δύο τελευταία κεφάλαια τέλος προσεγγίζεται το θέμα της επιβολής Φ.Π.Α. στις μεταβιβάσεις ακινήτων με όσα στοιχεία βέβαια υπήρχαν για αυτήν κατά το χρονικό διάστημα εκπόνησης της μελέτης, καθώς και το ζήτημα της επί αρκετά χρόνια προσπάθειας κατάρτισης του Περιουσιολογίου στην Ελλάδα. Τίθεται το ερώτημα κατά πόσο αυτό θα ήταν αναγκαίο, δεδομένης και της ταυτόχρονης εξέλιξης του Εθνικού Κτηματολογίου.
Εξάγονται τέλος κάποια συμπεράσματα από τα προαναφερθέντα, και προτείνονται λύσεις που θα οδηγούσαν στην βελτιστοποίηση κάποιων χρονοβόρων και αντιοικονομικών διαδικασιών όπως αυτές υλοποιούνται έως σήμερα, η κυριότερη των οποίων είναι η προώθηση πόρων στην επιτάχυνση του έργου της Κτηματογράφησης της χώρας, μέσω της εξοικονόμησης αυτών από την κατάργηση περιττών δαπανών οι οποίες είναι αναπόφευκτες επί του παρόντος.


Κτηματολόγιο - Κτηματολόγιο & Σ.Π.Γ. - Αξίες Ακινήτων & Διαχείριση Γης - Προπτυχιακές Διπλ.Εργασίες

Εκτιμήσεις Αξιών Ακινήτων & Διαχείριση Γης (ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ) - Μεταπτυχιακές Διπλ.Εργασίες - Σεμινάρια

Τελευταία ενημέρωση: 28.06.2007