Διπλωματική Εργασία Χριστίνας Παπαδοπούλου
 

Κτηματολόγιο Κύπρου, Διεθνής Εξελίξεις και οι Επιρροές τους.

Το αντικείμενο της παρούσης Διπλωματικής Εργασίας, αφορά το Κτηματολόγιο της Κύπρου, πώς λειτουργεί, ποια είναι τα κύρια του χαρακτηριστικά και ποιοι οι στόχοι του αλλά και αναφορά στις διεθνής τάσεις και εξελίξεις και ποια η επιρροή τους στο Κυπριακό Κτηματολόγιο.
Η εργασία χωρίστηκε σε τρεις ενότητες :
Ενότητα Ι : Κτηματολόγιο Κύπρου
Ενότητα ΙΙ : Διεθνής Τάσεις και Εξελίξεις
Ενότητα ΙΙΙ : Επιρροές των Διεθνών Τάσεων στο Κυπριακό Κτηματολόγιο.
Στην πρώτη ενότητα γίνεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή του Κτηματολογίου της Κύπρου όπου αναφέρονται οι σημαντικότεροι σταθμοί στη πορεία του. Ακολουθεί εκτενής αναλυτική περιγραφή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας το οποίο αποτελεί το φορέα της επίσημης πολιτικής για την ακίνητη ιδιοκτησία της Κύπρου αλλά και τον Επίσημο Χωρομετρικό Χαρτογραφικό Οργανισμό της Κύπρου. Αναφέρονται οι επτά κλάδοι του Τμήματος, με τις αρμοδιότητες και τους στόχους τους όπως και οι γενικοί στόχοι του Τ.Κ.Χ. Επίσης, γίνεται ανάλυση των λειτουργικών και διοικητικών του θεμάτων. Ακολουθεί συνοπτική και επιλεκτική αναφορά των βασικότερων προτάσεων για αυτοματοποίηση του Κυπριακού Κτηματολογίου από τη μελέτη του Αυστραλιανού οργανισμού SAGRIC(1987). Έπειτα γίνεται περιγραφή του Κυπριακού Συστήματος Πληροφοριών Γης και της προόδου του όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια γίνεται κριτική ανάλυση της μελέτης των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, του Τ.Κ.Χ. και του Τ.Υ.Π. για την παροχή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.
Στη δεύτερη ενότητα, αναλύεται η μελέτη της FIG για το «Κτηματολόγιο 2014» όσον αφορά στις προβλέψεις για τα Διεθνή Κτηματολόγια, η οποία διατυπώθηκε το 1994. Παρατίθενται τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο που έθεσε σε 31 χώρες όπως επίσης και οι κτηματολογικές μεταρρυθμίσεις και τάσεις.
Έπειτα αναπτύσσεται η μελέτη της PCGIAP για το «Cadastral Template», η οποία έχει σα στόχο να βρεθεί ο ρόλος του Κτηματολογίου στη κάθε χώρα με πιστοποιημένη μορφή για να μπορούν να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις. Ακολουθεί συνοπτική αναφορά στις πρόσφατες διεθνείς τάσεις και προβλήματα που επικρατούν στα Διεθνή Κτηματολόγια.
Στην Τρίτη ενότητα γίνεται:

  • Αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης του Τ.Κ.Χ. και επισήμανση των προβλημάτων και αναγκών των κλάδων.
  • Επισήμανση της προόδου του Κυπριακού Κτηματολογίου που επιτεύχθηκε, ως προς την αυτοματοποίηση και ίδρυση Σ.Π.Γ.
  • Διερεύνηση και καταγραφή των αντίστοιχων στοιχείων του Κυπριακού Κτηματολογίου ως προς την έρευνα της F.I.G. για το «Κτηματολόγιο 2014» και στατιστική ανάλυση με γραφική παρουσίαση.
  • Διερεύνηση και καταγραφή των στοιχείων του Κυπριακού Κτηματολογίου ως προς την έρευνα για το «Cadastral Template».
  • Σύγκριση του Κυπριακού Κτηματολογίου ως προς τους συνολικότερους στόχους του σε σχέση με τις διεθνείς τάσεις και προβλέψεις για το Κτηματολόγιο του μέλλοντος.
  • Προτάσεις για την αντιμετώπιση των κυριότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Τ.Κ.Χ. αλλά και για την επίσπευση του εκσυγχρονισμού του ως προς την παροχή υπηρεσιών στο διαδίκτυο και στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Κτηματολόγιο - Κτηματολόγιο & Σ.Π.Γ. - Αξίες Ακινήτων & Διαχείριση Γης - Προπτυχιακές Διπλ.Εργασίες

Εκτιμήσεις Αξιών Ακινήτων & Διαχείριση Γης (ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ) - Μεταπτυχιακές Διπλ.Εργασίες - Σεμινάρια

Τελευταία ενημέρωση: 24.06.2008