Διπλωματική Εργασία Γεωργίου Μπεξή
 

Δραστηριότητες - Δικαιώματα στον Παράκτιο και Θαλάσσιο Χώρο.

Το αντικείμενο της παρούσης εργασίας αφορά στα δικαιώματα και τις δραστηριότητες στον ελληνικό παράκτιο και θαλάσσιο χώρο, με διερεύνηση του νομικού καθεστώτος που επικρατεί στους χώρους αυτούς, των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα και δραστηριότητες, καθώς και η εξέταση του χαρτογραφικού υποβάθρου των χωρικών τους δεδομένων.
Η ναυτιλία, η αλιεία, οι υδατοκαλλιέργειες, η ανάπτυξη του ναυταθλητισμού (καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα), αποτελούν ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες. Για την καλύτερη επεξεργασία των υφιστάμενων δεδομένων, η ανάλυση και η επεξεργασία τους πραγματοποιήθηκε σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα δικαιώματα-περιορισμούς της κάθε δραστηριότητας.
Στην αρχή παρουσιάζεται η εικόνα που επικρατεί στον ελληνικό χώρο, αναφορικά με τη δραστηριοποίηση των διάφορων φορέων στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο, με την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων λόγω της μη ύπαρξης κατάλληλου υποβάθρου ενιαίας καταγραφής χαρτογραφικών δεδομένων.
Εξετάζεται η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριοποίηση, καθώς ο χώρος αυτός γίνεται συχνά αποδέκτης των παραπάνω ενεργειών. Ειδικότερα, αναλύονται οι διατάξεις που διέπουν την εθνική και διεθνή νομοθεσία για τη διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα αναζητούνται οι χώροι για τους οποίους έχουν θεσπιστεί ειδικοί όροι προστασίας (Natura 2000, θαλάσσια πάρκα, περιοχές Ramsar).
Στη συνέχεια εξετάζεται ο ρόλος και οι τρόποι διαφύλαξης της πολιτιστικής ενάλιας κληρονομιάς. Σκοπός του Ν.3028/2002 αποτελεί η προστασία των αρχαιοτήτων, στην οποία εντάσσεται και η προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης γίνεται αναφορά στους κηρυγμένους ενάλιους χώρους και στις περιοχές όπου επιτρέπεται η υποβρύχια δραστηριότητα με αναπνευστικές συσκευές.
Παρουσιάζονται οι λιμένες της χώρας. Οι ελληνικοί λιμένες λειτουργούν σαν λιμένες-πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Μεσόγειο και τη Ασία και ως εκ τούτου παρουσιάζουν ιδιάιτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της χώρας. Αναλύονται τα διάφορα λιμενικά συστήματα και οι τρόποι διαχείρισης των χώρων αυτών.
Γίνεται αναφορά στον προγραμματισμό και τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής, καθώς και ο σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2160/1993. Περιγράφεται η αλιευτική δραστηριότητα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και η αξιοποίηση των αλιευτικών καταφυγίων και ιχθυοσκαλών στον ελληνικό παράκτιο χώρο.
Κατόπιν, αναλύεται η σχέση της βιομηχανικής δραστηριότητας με τον παρακείμενο παράκτιο και θαλάσσιο χώρο. Αναφέρονται τα παραδείγματα ΒΙΠΕ στη Θίσβη και οι περιπτώσεις της "Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ" και της "Χαλυβουργικής ΑΕ" στον όρμο της Ελευσίνας. Τέλος καταγράφονται τα συμπεράσματα της παραπάνω ανάλυσης, τα προβλήματα στη διαχείριση των χωρικών δεδομένων και δίνεται συγκεκριμένη πρόταση για καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του.


Κτηματολόγιο - Κτηματολόγιο & Σ.Π.Γ. - Αξίες Ακινήτων & Διαχείριση Γης - Προπτυχιακές Διπλ.Εργασίες

Εκτιμήσεις Αξιών Ακινήτων & Διαχείριση Γης (ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ) - Μεταπτυχιακές Διπλ.Εργασίες - Σεμινάρια

Τελευταία ενημέρωση: 27.05.2008