Μέλη της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής

   






 

Καθηγητής Δ. Ρόκος,
Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ
Διευθυντής του ΔΠΜΣ

Διπλ. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ

Ο Καθηγητής Δ. Ρόκος είναι Διευθυντής του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" από της ιδρύσεώς του και εκπρόσωπος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του Προγράμματος.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η Τηλεπισκόπηση, το Κτηματολόγιο και η Πολιτική Γης, οι Πολιτικές Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι Ψηφιακές Μέθοδοι Παρατήρησης και Παρακολούθησης της Γης και του Περιβάλλοντος, οι Ολοκληρωμένες Αποδόσεις της Φυσικής και της Κοινωνικοοικονομικής Πραγματικότητας και τα Ολοκληρωμένα Γεωγραφικά και Κτηματολογικά Συστήματα Πληροφοριών.

Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης ΕΜΠ από το 1987 και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ) του ΕΜΠ για την Προστασία και Ανάπτυξη του Ορεινού Περιβάλλοντος και των Τοπικών Ευρωπαϊκών Πολιτισμών από το 1996. Από το 2001 είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανάπτυξης του ΜΕΚΔΕ του ΕΜΠ.

Διετέλεσε Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980 - 1987) και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (1983 - 1995). Μετά τη δικτατορία εξελέγη Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (1975 - 1982). Υπεύθυνος του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Αθηναίων (1978 - 1981) και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας (1981 - 1983), συμμετείχε ουσιαστικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για την παιδεία και την έρευνα. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (1984 - 1985) και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας (1985 - 1987), υπεύθυνος για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και την Υπηρεσία Ανάπτυξης της Πληροφορικής.

Επιστημονικός Υπεύθυνος και Κύριος Ερευνητής ή Συνερευνητής σε πάνω από τριάντα ευρωπαϊκά και ελληνικά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, συνέγραψε επτά πανεπιστημιακά βιβλία, τα οποία κυκλοφόρησαν εκτός εμπορίου, κυρίως στο ΕΜΠ και το ΑΠΘ. Είχε την επιστημονική επιμέλεια επτά συλλογικών τόμων και δημοσίευσε περισσότερες από εξήντα επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Διετέλεσε κριτής διεθνών και ελληνικών επιστημονικών περιοδικών, αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων και Επιστημονικός Υπεύθυνος ή μέλος Επιστημονικών Επιτροπών πολλών ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και συναντήσεων εργασίας.

Από τις Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη κυκλοφόρησε το 2003 το βιβλίο του Από τη "βιώσιμη" ή "αειφόρο" στην Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις το βιβλίο Νόμος 1268/82 για την Ανώτατη Παιδεία. Πριν, Κατά και Μετά Είκοσι Έτη.

Το 2005 είχε την επιμέλεια του συλλογικού τόμου Περιβάλλον και Ανάπτυξη. Διαλεκτικές Σχέσεις και Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις, που κυκλοφόρησε από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.

 

Καθηγητής Κ. Κουτσόπουλος,
Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ
Αναπληρωτής Διευθυντής του ΔΠΜΣ

MSc, PhD Πανεπιστημίου του Κολοράντο

Ο Καθηγητής Κ. Κουτσόπουλος είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" και εκπρόσωπος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" και του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ "Γεωπληροφορική".

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ανάλυση Χώρου και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών.
Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου του ΕΜΠ.

Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Κολοράντο και της Αϊόβας στις ΗΠΑ και ως επισκέπτης Καθηγητής σε μια πλειάδα πανεπιστημίων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ και Διευθυντής του Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού της ίδιας Σχολής.

Έχει οργανώσει πλειάδα συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων και σεμιναρίων. Υπήρξε ο πρώτος που εισήγαγε τα ΓΣΠ στην Ελλάδα, με τα οποία ασχολείται από το 1971. Έχει παρουσιάσει εκατόν έντεκα εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει εκατόν δεκατρείς δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, τα τελευταία από τα οποία τιτλοφορούνται Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και Ανάλυση Χώρου και Εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με Χρήση του Λογισμικού ArcGIS και έχουν εκδοθεί από τον Εκδοτικό Οίκο Παπασωτηρίου το 2002 και το 2003 αντίστοιχα.

 

Oμότιμος Καθηγητής Κ. Καγκαράκης
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ

Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ

Ο Καθηγητής Κ. Καγκαράκης διετέλεσε εκπρόσωπος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του ΔΠΜΣ "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" από την ίδρυση του Προγράμματος ως και το 2004. Έκτοτε είναι επίτιμο μέλος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής, σύμφωνα με ομόφωνη απόφασή της.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η μοριακή δομή, η φωτοβολταϊκή μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας, η μετρολογία και τα συστήματα διαχείρισης της ποιότητας. Δημοσίευσε είκοσι μία ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, παρουσίασε είκοσι ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και συνέγραψε οκτώ εκπαιδευτικά βιβλία.

Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτροτεχνικών Υλικών του ΕΜΠ, Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτροεπιστήμης και μέλος της Συγκλήτου του ΕΜΠ. Επίσης, διετέλεσε αξιολογητής ή Επιστημονικός Υπεύθυνος σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Esprit, Thermie, Synergy, Tacis, Eurodicautom, Corinair), της ΓΓΕΤ (ΠΕΝΕΔ, ΥΠΕΡ, ΕΠΕΤ, ENTER) και του ΚΑΠΕ. Επίσης, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Επιστημονικής Εταιρείας Συσκευασίας, Διατάξεων και τεχνολογίας Κατασκευών του Διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ), Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας και εθνικός εκπρόσωπος της χώρας στο κοινοτικό πρόγραμμα "Πρότυπα, Μετρήσεις, και Δοκιμές". Από το 1999 είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης και εκπρόσωπος της χώρας στην "Ευρωπαϊκή Διαπίστευση", που αποτελεί το ανώτατο όργανο αξιολόγησης εργαστηρίων και φορέων πιστοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Αν. Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος,
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΕΜΠ

Διπλ. Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΕΜΠ, Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος είναι εκπρόσωπος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΕΜΠ στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ "Περιβάλλον και Ανάπτυξη".

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα διάφορα πεδία επαφής της σχέσης περιβάλλον - μεταλλευτική δραστηριότητα - κοινωνία. Παράλληλα, και ειδικότερα την τελευταία πενταετία, αναπτύσσει συστηματικά και ωριμάζει την κατεύθυνση των ειδικών υπογείων έργων, περιοχή στην οποία η μεταλλευτική μπορεί να προσφέρει καινοτόμες, περιβαλλοντικά φιλικές λύσεις σε κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα.

Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Τομέα Μεταλλευτικής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών.

Από το 1988, που εργάζεται στο ΕΜΠ, έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση σαράντα δύο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων: σε οκτώ ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και σε είκοσι πέντε ως Κύριος Ερευνητής.

Έχει αναπτύξει και στηρίξει πέντε νέα προπτυχιακά μαθήματα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών και δύο νέα μεταπτυχιακά μαθήματα με τη συγγραφή διδακτικών σημειώσεων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εβδομήντα εργασίες σε επιστημονικά διεθνή και ελληνικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων.

Έχει ένα κατοχυρωμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μέλος της συντακτικής επιτροπής διεθνούς εκδοτικού οίκου, έχει συμμετάσχει στην οργανωτική ή/και στην επιστημονική επιτροπή οκτώ διεθνών συνεδρίων και δύο ημερίδων, ενώ υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε δέκα διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

 

Καθηγήτρια Μ. Λοϊζίδου,
Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

Διπλ. Χημικός Μηχανικός (BSc, MSc) και Δρ. Χημικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (PhD)

Η Καθηγήτρια Μ. Λοϊζίδου είναι εκπρόσωπος της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του Προγράμματος.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στους τομείς της Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έμφαση στα ακόλουθα: Διαχείριση υγρών, στερεών και επικινδύνων αποβλήτων, περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, ανάπτυξη περιβαλλοντικών δεικτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για διάφορες ροές αποβλήτων, ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης υγρών και στερεών αποβλήτων κ.λπ.
Είναι Διευθύντρια του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ κατά την περίοδο 2003 - 2004 και επικεφαλής της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.

Έχει περισσότερες από διακόσιες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει δε εκπονήσει πλέον των εκατό ερευνητικών προγραμμάτων (εθνικών, ευρωπαϊκών, διεθνών). Είναι υπεύθυνη από το 1992, του μεταπτυχιακού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Master in Environmental Management", το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του European Association for Environmental Management Education (EAEME). Είναι μέλος της επταμελούς επιτροπής οργάνωσης του Θεματικού Κέντρου Αποβλήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environmental Agency) που έχει ενεργό ρόλο στη χάραξη της στρατηγικής για τη διαχείριση των αποβλήτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι υπεύθυνη της ομάδας του ΕΜΠ η οποία αποτελεί από το 1999, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς (Greek National Reference Center on Waste and Material Flows) για τη συλλογή, αξιολόγηση και παροχή στοιχείων σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών επιτροπών και οργανισμών όπως IWA, ISWA, BZA, IZA, EWC κ.λπ., και μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων. Έχει διδάξει σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια όπως Imperial College, Πανεπιστήμιο του Τορίνο, University of Surrey, Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.λπ. Είναι κριτής επιστημονικών εργασιών διεθνών περιοδικών καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Καθηγήτρια Μ. Α. Μιμίκου,
Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSCE Πανεπιστημίου Purdue

Η Καθηγήτρια Μ. Α. Μιμίκου είναι μέλος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του Προγράμματος "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" και εκπρόσωπος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" και του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ "Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων".

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Προσδιοριστική και Στοχαστική Υδρολογία, την Επιχειρησιακή Τεχνολογία Υδατικών Πόρων, τον Υδρολογικό Σχεδιασμό Αναπτυξιακών Έργων (υδροηλεκτρικών, εγγειοβελτιωτικών, κ.λπ.), την Εκτίμηση και Πρόβλεψη Εξαιρετικών Γεγονότων (πλημμύρες, ξηρασίες), την Υδραυλική Ποταμών, την Ανάλυση Συστημάτων Υδραυλικών Έργων, Διακινδύνευσης Υδρολογικού Σχεδιασμού και Υδρενεργειακής Παραγωγής, τις Υδρολογικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, την Υδρολογία Ραντάρ και τη Διαχείριση Υδατικών Πόρων.

Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ.

Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Τομέα Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλασσίων Έργων του ΕΜΠ (1993 - 1996, 2001 - 2003) και Διευθύντρια του Τομέα συλλογής και μελέτης υδρολογικών στοιχείων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ.

Επίσης, έχει διατελέσει Επιστημονική Υπεύθυνη σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (DG Research) και σε εθνικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς φορείς και υπουργεία, όπως η "Εθνική Τράπεζα Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας" που χρηματοδοτήθηκε από το 2ο ΚΠΣ και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το συναφές δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει σαράντα εννέα δημοσιεύσεις σε περιοδικά, σαράντα τρεις δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων, δύο βιβλία/μονογραφίες, είκοσι δύο παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, δεκαεπτά δημοσιευμένες επιστημονικές τεχνικές μελέτες και είκοσι οκτώ εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων.

 

Καθηγήτρια Ε. Παναγιωτάτου,
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, MS Αστικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Columbia, PhD Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Η Καθηγήτρια Ε. Παναγιωτάτου είναι εκπρόσωπος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ "Περιβάλλον και Ανάπτυξη".

Ως μέλος ΔΕΠ από το 1984 έχει αναπτύξει δραστηριότητα στο ΕΜΠ ως Διευθύντρια του Τομέα Πολεοδομίας - Χωροταξίας, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σχεδιαστικής Μεθοδολογίας και Ρύθμισης του Χώρου, Προεδρεύουσα και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών ΕΜΠ, Εκπρόσωπος της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Ομάδα Εργασίας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Έρευνας, κ.λπ., ενώ πρόσφατα είχε αναλάβει καθήκοντα Διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στη μελέτη των παραγωγικών, κοινωνικο - οικονομικών, χωρικών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών διαστάσεων της αναπτυξιακής διαδικασίας σε αστική και περιφερειακή κλίμακα. Για την προώθησή τους και για την παραγωγή νέας γνώσης έχει συγκροτήσει και συντονίσει διεπιστημονικές ομάδες στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων, με μέλη διπλωματούχους πολεοδόμους, χωροτάκτες, οικονομολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, γεωγράφους, κ.λπ. αλλά και φοιτητές των πιο πάνω ειδικοτήτων. Τα πορίσματα της διαχρονικής αυτής προσπάθειας έχουν ανακοινωθεί σε ημερίδες και συνέδρια, υποβληθεί σε φορείς χάραξης αναπτυξιακής πολιτικής, δημοσιευθεί και υποστηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία (προπτυχιακές - μεταπτυχιακές σπουδές, διαλέξεις, διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακά προγράμματα, συνεχιζόμενη εκπαίδευση).

 

Καθηγήτρια Α. Σαγιά,
Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ

H Καθηγήτρια Α. Σαγιά είναι εκπρόσωπος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ "Περιβάλλον και Ανάπτυξη".

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Θερμοδυναμική, τη Μεταφορά Θερμότητας και Μάζας και τις Θερμικές Διεργασίες. Έχει συμμετάσχει σε ή/και συντονίσει ερευνητικά προγράμματα στα παραπάνω πεδία και σε συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού στο πλαίσιο των προγραμμάτων TEMPUS και SOCRATES για την ανάπτυξη ή/και τη βελτίωση των συναφών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Περισσότερες από πενήντα εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με κριτές.

Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Θερμικών Διεργασιών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Έχει διδάξει ως επισκέπτης Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Henri Poincare Nancy - 1 και το Institut National Polytechnique de Lorraine στη Γαλλία.

 

Καθηγητής Γ. Τσακίρης,
Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ

Διπλ. Αγρονόμος Τοπογράφος ΕΜΠ, PhD Πανεπιστημίου του Southampton

Ο Καθηγητής Γ. Τσακίρης είναι εκπρόσωπος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ "Περιβάλλον και Ανάπτυξη".

Οι τομείς της επιστημονικής δραστηριότητάς του περιλαμβάνουν τη Διαχείριση Υδατικών Πόρων, την Τεχνική Υδρολογία, τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα, τις Διευθετήσεις Υδατορευμάτων και την Αντιπλημμυρική Προστασία, τις αλληλεπιδράσεις των υδατικών πόρων με το ευρύτερο περιβάλλον και την ανάπτυξη μη συμβατικών υδατικών πόρων. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος και Συντονιστής τριάντα πέντε ερευνητικών προγραμμάτων. Περί τις εκατό εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Είχε την επιμέλεια των πρακτικών οκτώ συνεδρίων και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή τριών συγγραμμάτων.

Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ.

Έχει διατελέσει/ διατελεί μέλος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ "Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων" (1998 - 1999), Συντονιστής της Ιδρυτικής Επιτροπής του Εθνικού Δικτύου Εργαστηρίων για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (EWRA, πρώην ECOWARM) (1986 - 1992), εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Στρατηγικής Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων στην Ευρώπη (1990 - 1993), Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ΕΕΔΥΠ) (1986 - σήμερα) και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδατικών Πόρων (European Water Resources Association - EWRA). Είναι Υπεύθυνος Έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού Water Resources Management (Kluwer Academic Publishers) και έχει την επιμέλεια των ηλεκτρονικών ενημερωτικών δελτίων European Water της EWRA (1992 - 1998 και 2003 - σήμερα) και Υδροθέματα της ΕΕΔΥΠ.

 

Kαθηγητής Ν. Χατζηαργυρίου,
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ

Διπλ. Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, PhD University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST)

O Καθηγητής Ν. Χατζηαργυρίου είναι εκπρόσωπος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» και Διευθυντής Σπουδών του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας».

Είναι μέλος ΔΕΠ από το 1984. Διδάσκει μαθήματα ανάλυσης συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. ΄Εχει επίσης διδάξει μαθήματα ψηφιακών τεχνικών, ηλεκτρικών μηχανών, οικονομικής λειτουργίας και μαθήματα προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, FYROM, Χιλή, κλπ. ΄Εχει συμμετάσχει ή συμμετέχει σε περισσότερα από 30 ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαική Ενωση, τη Γενική Γραμματεία ΄Ερευνας και Τεχνολογίας, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Ερευνητικό Ινστιτούτο Μηχανικών και Υπολογιστών της Πορτογαλίας (INESC), την Ecole des Mines de Paris, το Βρετανικό Συμβούλιο και διάφορες ιδιωτικές εταιρείες. Στα περισσότερα από αυτά ήταν ή είναι επιστημονικός υπεύθυνος. Σε Ευρωπαικό επίπεδο έχει συντονίσει τα Διεθνή Προγράμματα CARE και MORE CARE, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και τώρα συντονίζει τα προγράμματα MICROGRIDS και RISE, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι επίσης μέλος του Cluster Προγραμμάτων του 5ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαικής Ενωσης σε θέματα Διεσπαρμένης Παραγωγής, υπεύθυνος για τις ερευνητικές δραστηριότητες που αφορούν την Ποιότητα Ισχύος, την Αξιοπιστία και την Ασφάλεια Λειτουργίας του Συστήματος. Τα αντικείμενα των προγραμμάτων με τα οποία έχει ασχοληθεί αφορούν την παράσταση και ανάλυση συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, τον έλεγχο φορτίου συχνότητας, Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας Συστημάτων, ιδιαίτερα απομονωμένων νησιώτικων συστημάτων με μεγάλη διείσδυση αιολικής παραγωγής, μελέτες εγκατάστασης αιολικών πάρκων και ανάλυσης των σχετικών ηλεκτρικών προβλημάτων, την αντικεραυνική προστασία ανεμογεννητριών, τη βελτίωση της ποιότητας πυρήνων μετασχηματιστών διανομής, την τιμολόγηση ιδιοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και τέλος την διασπαρμένη παραγωγή. ΄Εχει συγγράψει 2 βιβλία και περισσότερα από 150 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Είναι κριτής άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά του ΙΕΕΕ, του ΙΕΕ, του IJEEE, της IASTED κλπ. και διαφόρων διεθνών συνεδρίων του IEEE, της CIGRE, του IEE κλπ.

Είναι ενεργό μέλος της Conference Internationale des Grands Reseaux Electriques a Haute Tension (CIGRE), Ελληνικό μέλος της Επιτροπής Μελέτης Study Committee 38 "System Analysis and Techniques", μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Advisory Group 38.02 "Power System Dynamic Performance and Analysis", Convener της TF38.01.10 "Modelling of new forms of Generation and Storage", Ελληνικό μέλος της Επιτροπής Μελέτης Study Committee C6 "Distribution Systems and Dispersed Generation", και μέλος διαφόρων Task Forces. Είναι επίσης Senior Member του Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), μέλος των Power Engineering και Computer Society, μέλος διαφόρων επιτροπών και ομάδων εργασίας του IEEE, συντονιστής της Central-East Region 8 των Power Chapters της ΙΕΕΕ και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος (Power Section). Εχει διατελέσει πρόεδρος δύο διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων (MedPower2002 στην Αθήνα, ISAP2003 στην Λήμνο), μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής διαφόρων Συνεδρίων και έχει οργανώσει διάφορες ημερίδες και σεμινάρια.

 

Τελευταία ενημέρωση: 14 Απριλίου 2006